Παστέλι ένα Ελληνικό παραδοσιακό γλύκισμα

Το Παστέλι με βάση το σουσάμι και το μέλι δύο συστατικά φυσικά προϊόντα με θρεπτική αξία. Τόσο το μέλι όσο και το σουσάμι ήταν συστατικά της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων. Το Παστέλι είναι τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, ιδιότητες που θα πρέπει να προβληθούν ώστε να ενταχθεί στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλά και των ενηλίκων.

Τρόπος Παρασκευής

Τρόπος Παρασκευής
Η βασική Παρασκευή του παστελιού είναι η εξής: το μέλι βράζεται σε ειδικό ρηχό σκεύος με μεγάλη επιφάνεια και ξαφρίζεται όταν αρχίσει να βράζει. Όταν το μέλι δέσει προστίθεται το σουσάμι με συνεχές ανακάτεμα για να μην κολλήσει το μίγμα.

 

Όταν τελειώσει το βράσιμο το μίγμα απλώνεται σε μάρμαρο ή σε ειδικό τελάρο αλειμμένο με γλυκό κρασί ή αμυγδαλόλαδο.  Μορφοποιείται και κόβεται σε κομμάτια όταν το μίγμα έχει κρυώσει.  Βέβαια η συνταγή διαφοροποιείται κατά περιοχές(π.χ. στη Σίφνο Δε συνηθίζουν να ξαφρίζουν το μέλι).

Επειδή το παστέλι παρασκευάζεται από δύο πρώτες ύλες, η διαδικασία παρασκευής του είναι απλή. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην ποιότητα αλλά και την αναλογία ανάμειξης των δύο υλών(μέλι και σουσάμι), καθώς και στο καλό δέσιμο μεταξύ τους.

Το παστέλι διακρίνεται σε μελάτο και τραγανό παστέλι, ανάλογα με το ποιο από τα δύο συστατικά υπερισχύει. Το παστέλι Σίφνου είναι τραγανό παστέλι, διότι υπερισχύει το σουσάμι.  Το «μελάτο» παστέλι κατάγεται από τη Μεσσηνία. Το μαλακό μελάτο παραδοσιακό παστέλι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την παρασκευή του για να μην στεγνώσει.

Μια εμπειρική μέθοδος για να προσδιορίσουμε εάν τα συστατικά έχουν δέσει μεταξύ τους είναι η δοκιμή του πιάτου. Ρίχνουμε ένα μίγμα σε ένα πιάτο και εάν ξεκολλάει, τότε το μίγμα είναι έτοιμο και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Άλλη μια εμπειρική μέθοδος είναι η δοκιμή του ποτηριού. Με ένα κουταλάκι, στάζουμε μια σταγόνα από το μίγμα μας μέσα σε ένα ποτηράκι με νερό.  Εάν δεν διαλυθεί αμέσως η σταγόνα, τότε το είναι έτοιμο.

Tags: opencart

Latest Blog

Τρόπος Παρασκευής

Η βασική Παρασκευή του παστελιού είναι η εξής: το μέλι θερμαίνεται σε ειδικό ρηχό σκεύος με μεγάλη επιφάνεια και ξαφρίζεται όταν αρχίσει να θερμαίνεται. Όταν το μέλι δέσει προστ...

Πλ. Τελωνείου Καλαμάτα

Οδός: Πλατεία Τελωνείου Καλαμάτα

...

Νέα Προϊόντα

Βιολογικό και 100% μέλι με καννέλα, αμύγδαλο και πορτοκάλι.

...